Rujanaudi reisikirjad: HÕFF 2024 (3)

Teise päeva teine pool

Pärastlõuna tõmbas käima Dr. Sanderi uneravi. Teraapilisi uni-episoode täitsid erinevad lühilood, osad neist varasematest lühifilmi-kobaratest juba tuttavad (nt sundmusika, Marzanna, sageduste loterii), osad täitsa uued. (Neist uutest sai isiklikuks lemmikuks intriig saatusepolitsei ja tuumajaamaga.) Peale selle asetas unedoktori raamjutustus tuttavad lood uude tervikusse.

Haapsalu õudukafestivali koridorides. Lähivaade filmiplakatist "Dr Sandri uneravi". Plakatil on suures plaanis meesterahva nägu, mida ehivad suured vuntsid ja silmile tõmmatu unemask.

Teraapiasessioonilt hiilisin aplausi ajal välja ja nõnda õnnestus tabada ka suurem osa kodumaiste õudukate seansist. Filmide järel andsid tegijad aru võisöömise, tantsu-jooksumuusika, näkineiu sabade ja väljamõeldud eesti keele teemal.

Haapsalu õudukafestival, hetk väikses kinosaalis. Ekraanil istub puust naisenukk juurte ja okste vahel.
Haapsalu õudukafestival, hetk väikses kinosaalis. Saali ees seisab rida noori filmitegijaid, neid küsitleb mikrofoniga meesterahvas.
Haapsalu õudukafestival, hetk väikses kinosaalis. Saali ees seisab rida noori filmitegijaid, neid küsitleb mikrofoniga meesterahvas.
Haapsalu õudukafestival, hetk väikses kinosaalis. Saali ees seisab rida noori filmitegijaid, neid küsitleb mikrofoniga meesterahvas.

Kui lühifilmid vaadatud said, hakkasid endast märku andma kultuuraline küllastus ja vatsatühjus. Sellepärast võtsin ette hoopis puhvetiseansi ja otsisin ümberkonnast niisama silmailu.

Haapsalu õudukafestivali koridorides. Kunstipärane vaade läbi mitme klaasseina. Esiplaanil ulmenurga raamatulett, vahepeal siseõu ja kevadtaeva peegeldus, tagaplaanil teine koridor ja selle seinal filmiplakatite väljapanek.
Haapsalu õudukafestivali koridorides. Valgus ja varjud maalivad lakke fantastilisi kujusid ja kujuneid, mis ei tähenda õigupoolest midagi.

Seejärel kuulasin, kuidas Tumedad Tunnid purki püütakse. (Erinevalt eelmisest aastast rüüpasin viski asemel kohvi ja seepärast julgesin koguni esiritta pehme peale istuda. Ei tukastanud!)

Haapsalu õudukafestival, hetk väikses saalis. Saali ees mugavates toolides istuvad mees ja naine mikrofonidega. nende vahel laual põlevad küünlad ja neil on käes paberid tekstiga. Need on Priit ja Aiki, kes valmistuvad õudusjuttu lugema.
Haapsalu õudukafestival, hetk väikses saalis. Saali ees mugavates toolides istuvad mees ja naine mikrofonidega. nende vahel laual põlevad küünlad ja neil on käes paberid tekstiga. Need on Priit ja Aiki, kes valmistuvad õudusjuttu lugema. Lugejate juures seisab festivali korraldaja Helmut, kes seansi sisse juhatab.
Haapsalu õudukafestival, hetk väikses saalis. Saali ees mugavates toolides istuvad mees ja naine mikrofonidega. nende vahel laual põlevad küünlad ja neil on käes paberid tekstiga. Need on Priit ja Aiki, kes valmistuvad õudusjuttu lugema. Lugejate juures kõneleb ulmeühinu president Veiko jutu ja selle autori kohta.

Märkmete kirjapaneku hetkel on taas paus seansside vahel ning ulmikute staabis arutletakse ulmeühingu ja festivali ajaloolis-olmelisi küsimusi.

Haapsalu õudukafestivali melu. Õhtuhämaras, ulmeramatute leti taga istuvad ja jutlevad kaks hallipäist meesterahvast - Helmut ja Veiko. Nende selja taga helendab läbi klaasi ebamaiselt siseõu.

Haapsalu õudukafestivali melu. Sisehoovis, ebamaises valguses kõmbleb hiiglaslik lill, mille südamikuks on silmamuna.
Haapsalu õudukafestivali melu. Sisehoovis, ebamaises valguses kõmbleb hiiglaslik lill, mille südamikuks on silmamuna. Lille ümber on kogunenud mitu inimest, kes ebamaisess valguses kõnnivad nagu unenäos.

Muljetuste eelmised jupid: 

Kommentaarid