Masinast metsavaimu otsimas

Masina-vaimu näitusele minek meenutas mitmeti Pärmika Peitusele minekut: tahtmine oli juba juunis, aga tegudeni jõudsin napilt enne sulgemist. Samuti õnnestus kogemata peale sattuda … aga nüüd ruttan ma ette. Ühesõnaga, päev enne näituse kinnipanekut juhtusin olema Tartus käimas ja tegin kohe täkke päevaplaani. Ja et julgem oleks, agiteerisin seekord õe ka kaasa - sellest siis meie-vorm jutusatmisel. 

hetk näituselt "metsavaimud masinas". lähivaates abstraktne pind, millel mänglevad abstraktsed looklevad jooned.

Otsustasime pihta hakata loodusmuuseumi poole pealt. Kui soojenduseks said vaadatud fuajee stratigraafilised vinjetid ja kuulatud mõned doosid metsakuminat, leidsime tee suurde audikasse suurte ekraanide manu, kus näidati masina abil unistatud metsavaimu ja masina unistamist ja asju.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". pimendatud saalis ripub kolm hiidekraani. üks neist näitab pika habemega sarvilist vanameest, kaks hävinud metsakeskkonda.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". ruum teoste vahel - teadushoone pikk koridor kiviplaatidest põrandaga ja edasi osutav värvilisest vineerist nool. koridori rasket ust hoiab lahti lihtne maakivi.


Edasi hakkasime värviliste noolte abil juhuslikumalt navigeerima.
Näituse kõige painajalikum etteaste oli kollane kummitustuba audio-ajukepi teenistuses. (Vägisi kippus meelde see meem.)

hetk näituselt "metsavaimud masinas". moonutatud valgust täis ruum, mida täidavad helidega pukkidele asetatud lamedad kõlarid. Maas asetseb ka üks juhuslik kivikamakas, mille nurgad keegi on ära markeerinud.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". moonutatud valgust täis ruum, mida täidavad helidega pukkidele asetatud lamedad kõlarid. Akna taga paistab väike Vanemuise teatrimaja, nagu teisest maailmast.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". moonutatud valgust täis ruum, mida täidavad helidega pukkidele asetatud lamedad kõlarid. lisaks täidavad tuba geoloogiliste näidistega vitriinid ja ühest paistab imelik kobrutav kivikamakas.



Kui seejärel õnnestus üle elada veel raba-emotsioon ja laulvad rupskid teises tiivas, pidime tõdema, et folkloor pole mingi tilulilu ja see näitus pole pehmodele! (Kippus olema sedapidi, et just audio-asjadega kisuti taga-aju vingerdama.)

hetk näituselt "metsavaimud masinas". Vitriini asetatud tekstikatke: "Tark kana ka nõgõsig palotas perse ära."

hetk näituselt "metsavaimud masinas". Pimendatud toas jookseb suurelt ekraanilt film, kus blond neiu sumpab rappa. Filmile pakub kontrasti seinal rippuv skeletikatke.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". laest ripuvad alla rasked lihavad kobarad, mis vaataja ees rütmiliselt tõmblevad ja häälitsevad.


Üleõue kirjandusmuuseumi saabusime aga nõnda, et rahvas juba kogunes kuraatorituuriks, mis pidi kõigest mõne minuti pärast pihta hakkama. Siit siis teine paralleel peituse-näitusega.  

hetk näituselt "metsavaimud masinas". kirjad ja viidad kirjandusmuuseumi fuajees.

Siinmajas tegime kohaliku teekonna kaasa, aga kui tuur liikus edasi loodusmuuseumi poole ... 

hetk näituselt "metsavaimud masinas". moonutatud valgusega toas moodustuvad varjudest massiivsed vormid.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". läbi mitme klaasseina ja konstruktsioonivarjude kiirgab päike, moodustades varjumustri, mis omakorda resoneerib vineerist ja vidinatest skulptuuriga.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". õhus rippuv skulpturaalne vorm, millel on mõneti inimlik kuju ja isegi inimnäoline mask ees, aga keha koosneb villatortidest ja risust.
 
hetk näituselt "metsavaimud masinas". vanaaegse väga ornamentilise ja väga korrapärase klaaslühtri otsast ripub väga orgaanilise moega, kaootilise kujuga aga väga dekoratiivne juurteskulptuur.

... jäime paigale, vaatasime veelkord Uinuja-filmi ja uurisime omas tempos helimasina detaile.

pimendatud toas näidatakse kinolinal seeni ja lima.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". skulptuuri detailid, mis mõneti meenutavad merelisi eluvorme.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". detail arvutikomponentidest, raadiolampidest, traadist.

Pööningul käisime ka ära.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". kirjandusmuuseumi pööning, vaade ümarikust aknast eemale katustele.
 
hetk näituselt "metsavaimud masinas". kirjandusmuuseumi pööning; laudtee lõpus tupiksein, seinas uks, uksele vana-aegsete tähtedega maalitud nimi Sulev.


Nii mõnegi kandi pealt resoneeris see näitus minu jaoks Voronja galerii Teadus-kunst-ulme suvenäitusega (loe Reaktorist tollast vahetut muljetust ja intervjuud kuraatoritega.) 

Metsa-vaimu-masina näituse tagamaade ja seotud antoloogia kohta loe aga siit: folklore.ee/loodus/projektist/naitus.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". kolm ekraani suures saalis näitavad fantastilist humanoidset olevust, kellel on suured hiilgavad silmad ja pisike nina.

hetk näituselt "metsavaimud masinas". tükike skulptuuri, mis kujutab maa all õõnsuses arvuti taga töötavat naist ja lähedal imikut.

Muljetas ja pilditas: Laura

Kommentaarid