Rujanaut ja romaani-november

(Kogus ja koondas Laura) 

Hiljuti lõppenud novembrikuu ühes maid ja rahvaid hullutava romaanikirjutamise-taudiga ei jätnud puutumata ka Rujanaudi ja Tartu ulmekirjutamise töötoa rahuarmastavaid nurgakesi.
Nüüd kui oht on möödas, uurisin käeulatusse jäänud kirjutajatelt, kuidas neil see raske aeg õnnestus üle elada.

ZARVIK pääses sedakorda peaaegu puhtalt. Tõsi, ta kirjutas juba ennetavalt puhtsüdamliku ülestunnistuse ühe varasema novembri kohta (loe siit) ja novembrikuu sees jagas kasulikke tähelepanekuid kirjutamisstiilide teemal (loe siit)
Enda kaitseks on tal öelda järgmist: 

Ma küll see aasta NaNoWriMo ei teinud, küll aga toimetasin oktoobris oma 2020 aasta nanoka musta teksti lõpuks loetavaks ära (paneb veel komad selle aasta sees ära ja siis võiks kirjastusele saata)  ja nüüd võtsin  just 2019 aasta oma uuesti ette et ümber kirjutada.

EGE:
Mina üritasin luua kirjutamisharjumust ehk siis sobitada omavahel E-R töötamise ja piisavas mahus kirjutamise. Ei õnnestunud. Lohisesin kirjutamisega absoluutses miinimumis kogu kuu. Kui NaNo toimuks juulis, siis oleksin palju tublim.
Teksti osas oli eesmärgiks hunnik peatükke juurde saada, tegelikkuses peamiselt toimetasin ... aga sain kahe teksti peale 3-4 peatükki juurde. Maailma selgitasin (ehitasin) ka natukene. Aga kokkuvõttes asjaga eriti edasi ei saanud.


ANDRES:  
Algus on kõik tore ja entusiasmi täis, kuid siis hiilisid kontrolltööd kaela. Mant jagas häid meeme. Eesmärk oli ikka saada palju sõnu, aga võta näpust.

JOEL kirjutas eelnevatel kuudel niigi intensiivselt (tulemust saab imetleda siin) ja pääses seega novembri käest.

LAURA
Taustaks pean kohe mainima, et minu peanupu siseehitus ja klassikaline NaNoWriMo formaat ei sobi kokku. Hoomamatult suur sõnade koguarv ja ebamääraselt suur aeg, mis ühe kuu sisse mahub ja minu jaoks ülekoormav päeva-sõnadenorm garanteerib, et terve romaani jagu soditeksti minu käest kuu ajaga kätte ei saa (vähemalt selle meetodiga ei saa).
Aga.
See hoogtöö-tuhin ja kollektiivne kokkuvõtmine ja kaasaelamine ja ühiselt ülesköetud kiirendus on jällegi väga ihaldusväärsed abijubinad, mida oma eesmärkide heaks ekspluateerida. Ja üks suur eesmärk täidab mu päevi juba tükimat aega: tagala-jutu romaaniks vormistamine, mis eeldab kirjutamis- ja toimetamisprotsesside voo järjekindlat juhtimist, mis omakorda eeldab neile protsessidele nutikat lähenemist ja enese järjekindlat ülekavaldamist. Eelmisel aastal keeras isiklikud eesmärgid totaalselt kraavi teiste hüvanguks kirjutamine, aga nüüd kaevasin kannad maasse ja otsustasin: ei enam!
Niisiis otsustasin, et tahan selle aasta novembrihoovuseid hoogtöö tarbeks rakendada. Eesmärgi aga seadsin mitte tulemuse vaid protsessi kultiveerimise põhiselt: novembris iga päev vähemalt 1 tund pühendada eranditult romaanitekstiga tegelemisele.
Kui kuu alguses oli neid pühendatud tunde kohati raske tekitada (mitu korda juhtus, et saabusin õhtuhilja saunamõisakesse, kütsin pliidi soojaks, võtsin arvuti rüppe ja jäin õndsalt magama) ja ka kuu lõpus läks tööjärg pisut lappama (sest ma hakkasin protsessi toitmise asemel tulemusi tahtma ja ajasin sellega rütmi segi), siis üldjoontes meetod töötas. Kuu jooksul sain maha märgitud viiskümmend kaheksa (ja pool!) pühendatud tundi ja töödeldud peatükkide virna lisandus rohkem kui kogu suvega valmis sai.
Osaliselt sai täidetud ka üks tähtis lisaeesmärk: et novembrihoo turjal jõuaks läbi künda paarist eriti äbarikust peatükist koguteksti keskel (needsamad järjejutu "lõpus" - said juba omal ajal kirja rohkem visandina ja ootasid sestsaadik juurdekirjutamise ja toimetamise abijõudu).
Päris sama suurt hoogu ma detsembris hoida ei jõua, aga vähemalt üle päeva olen suutnud “pühendatud tunni” tehnikat edasi rakendada!


MANT raporteerib oma novembrit meemide keeles:

novembri kirjutamismaratoni meem. taustapildil eesti kirjandusklassika tegelane Vargamäe Andres küpseva põllu taustal, nägu vingus. Meemitekst: Nanowrimo pole kraavikaevamine, et lased naabril valmis visata. Siin peab ikka ise iga päev 1776 sõna ära kirjutama.

novembri kirjutamismaratoni meem. taustapildil on kaheksakümnendate naisterahvas, ajastukohaselt napis riides ja keemiliste lokkidega, peale selle rinnakas ja muskliline. naisterahvas pigistab kaenla all kahe meeskulturisti peanuppe, mis koos tema rinnapartiiga moodustavad harmoonilise kaare. Meemitekst: Kui sa oled korraga ära kirjutanud kahe päeva sõnadenormi. 1667. 1667.

novembri kirjutamismaratoni meem, kahest osast. Kuuekümnendate kultusfilmist Don Juan Tallinas laenatud stseen. Taustapildi ülemisel poolel istub kõrtsilaua taga kolm lõbusat inimest pseudokeskaegses riietuses ja kõigil on käes hõbepeekrid. Pildi alumisel poolel piiluvad kaks erinevas eas naisterahvast kõrtsikardinate vahelt, nägudel imestus. Meemitekst: (ülemisel pildil) Nanokad Ränduri pubis. (alumisel pildil) Nanokad Discordis.

novembri kirjutamismaratoni meem. taustapildil kaader mingist romantilisest filmist prantsuse näitlejannaga. Näitlejanna paikneb koduselt kodanlikus keskkonnas, raamatuvirnadega koormatud kirjutuslaua taga ja tundub lõbus või siis sarkastiline. Meemitekst: Kuule kas sa oled tänased 1667 sõna juba ära kirjutanud? Vastuseks näitlejanna repliik subtiitrites: Mine persse!

novembri kirjutamismaratoni meem. taustapildil kaader lastemultikast Toy Story, kõrvuti seisavad kauboinukk Woody ja kosmonautnukk Bud. Bud osutab kuhugi kaugusse ja Woody teeb selle peale haput nägu. Meemitekst: (Bud) Näed, veel vaid 1667 sõna ja päevanorm ongi täis. Vastuseks on Woody üldse-mitte-vaimustunud näolime ja teda identifitseeriv tekst: autor.

novembri kirjutamismaratoni meem kahest osast. ülemisel taustapildil rõõmustab lastemultika tegelane Käsna-Kalle ja maalib kätega õhku sädeleva vikerkaare. Käsna-Kalle kohal on tekst: Mina, kui keegi küsib kuu alguses, et kuidas sul siis ka Nanowrimo edeneb? Alumisel taustapildil on topeltkaader mingist obskuursest Mehhiko lastesaatest, kus nukk-ahb vaatab korraks kaamerasse ja siis kohe jälle kõrvale. Alumise pildi tekst: Mina, kui keegi küsib seda kuu keskpaigas ...

novembri kirjutamismaratoni meem. taustapildil võidutseb armastatud teleseriaali Õnne 13 meestegelane, vist Kristjan. Kristjan on  tubaselt hubases keskkonnas vist millegagi valmis saanud, sest ta tõstab käsi taeva poole ja naeratab laialt. Meemitekst: Kui sa alustad järjekordset nanopäeva. Vastuseks Kristjani repliik subriitrites: üks rida juba valmis!

novembri kirjutamismaratoni meem. minikoomiks kuues pildis: tegelane üritab öösel uinuda ja tema aju, välja joonistatud omaette tegelasena, kes hõljub õhus, kellel on silmad ja suu, segab teda. 1) aju küsib: Kuule, kas sa magad juba? 2) tegelane vastab: Jaa, palun jää juba vait. 3) Aju: Mul on tunne, et sa saad oma 50000 sõna ilusti täis. 4) tegelane ehmub ärkvle, 5) tegelane naeratab rahulolevalt, 6) tegelane uinub rahus.

novembri kirjutamismaratoniks eriti pikantne meem kolmes osas. Esimesel pildil kaader ajaloohõngulisest filmist, kus indu täis kirjanik, äkki Juhan Liiv, istub pitslinaga kaetud laua taga ja kastab kirjutamishoos sulge tindipotti. Esimese pildi tekst: kirjutab naise sünnipäeval romaani. Teisel pildil kader rahvalikust komöödiast "Suvi", ja käsil on stseen, kus kodumaale tulnud noor põllumees Joosep Toots püüab neiu Teelele armastust avaldada. Toots on peris nõutu olemisega, Teele aga itsitab sõõmsalt. Teise pildi tekst: (Toots) Ega ma romaani ei kirjutanud, ma kirjutasin sulle sünnipäevakaarti. (Teele) Sa oled nii armas. Kolmandal pildil on kaader kultusfilmist Viimne Reliikvia, kus mungakloostri kolm asukat üpris juhmil ilmel kaamera poole vaatavad. Kolmanda pildi tekst: See mees on kirjanike kuningas.

novembri kirjutamismaratoni meem, mis tunnustab teist kirjanikku. taustapildik on kaks kaadrit kultusfilmist Viimne Reliikvia, kus mungad kambakesi raamatukogus käsikirju uurivad. Üks munk on usinam kui teised ja tema juures on täpsustav tekst: Jurtom, kirjutab romaani. Teised ümberringi küsima: Päriselt kirjutabki? Aga inspiratsioon? Aga koristamine? Meeme ei teegi? Atseen järkub teises kaadris, kus Jurtomi nimega märgitud munk kuulutab: Sain 50000 sõna täis. Teised tegelased on nõutud ja küsivad: Kuidas sa seda tegid? Keegi pobiseb nurgast: peaks ka proovima päriselt kirjutada ...

Kommentaarid