Koomiksirõõm: Amanda Orav kirjutab uudist

Selles pole iseenesest midagi ebatavalist, et kirjanik või kunstnik või muu loomeloom saadab oma tegemiste kohta tellijate postkasti uudiseid, et siis lugejad-vaatajad saaksid veidi isiklikumal ja aeglasemal moel teada, mis teoksil. (Kui nüüd näppude peal lugeda, siis mulle endale saabub sel viisil teateid vähemalt tosinalt kirjutajalt ja koomiksikunstnikult.) 

Aga seda päris iga päev ei juhtu, et uudist saab norida nii kodu lähedalt, otse ulmekirjutamise töötoast. Kes ei tea, siis Amanda tegi Pallase lõputööks ulmekoomiksi ja käis seda koos kirjutaja Urmasega Tartu ulmeõhtute raames esitlemas

Praegu on töös juba uus koomiks ja selle uudiseid on ju ometigi jagada vaja. Eriti hea, kui saab jagada nii, et uudis melumeedia müras kohe kaduma ei lähe, niisiis uudiskiri. Nagu Amanda selgitas, alustas ta tegelikult uudiskirjaga lihtsalt selleks, et saaks tuttavatele uusi pilte näidata. Aga kogemata tekkis muid lugejaid ka ja uudiseid muudkui tuleb. 

Näiteks selline katkend ja pilt üheksandast uudiskirjast, mis tutvustab hetkel töös koomiksiprojekti: 

"Tegelen koomiksi loomisega. Teemaks on nõiad 18. sajandil. Peategelaseks on päikesenõid Jaanika, kes saab endale needused, millest loo jooksul peab neist vabanema. Esimesel pildil kujutab, millal sai esimese needuse Pekolt, kes on viljaõnne elukas. Süüdates riituse ajal kuju, mille tõttu sai Peko haiget ning sellest ajast saadik Jaanika ümber põllu taimed hävinevad."

jõuline mustvalge joonistus kujutab põlevat puukuju ja selle seest välja hüpanud tigedat vaimu. Vaim räuskab silmad pungis, saba krussis ja hambad irevil. Pildi nurgast vaatab kõike pealt väga ehmunud tütarlaps.


Kümnendas uudiskirjas aga tulevad lisaks uuele koomiksile jutuks Animatsuri plaanid ja uudis Horvaatiast! 

"Võtsin endale suvel eesmärgiks teha mitu asja:  ehitada koomiksit nii palju, et saaks valmis script ning osaleda Animatsuri üritusel müüjana. Animatsuril osalemiseks plaanin teha vähemalt kolme mõne tuntud Jaapani multika (ehk anime) kujunduses plakatit. Valmis pean saama vähemalt nädal enne juuni lõppu, sest muidu valitud trükikoht läheb puhkusele. Esimene on Hatsune Miku pilt uudiskirjas nr. 8.
Teise plakati kavatsen teha multika teemal "Frieren". Frieren on multikas, kus peategelaseks on üks võlur-haldjas, kes on elanud 1000 aastat. Ta on üks lõputu prokrastineerija, sest ta lükkab asju edasi aastakümneid, mille ajal tema inim-sõbrad surevad vanadusse. Hetkel läheb plakatiga raskelt, sest üritan teha midagi ainulaadset. /.../ Mu eelmine koomiks "Maa varjatud pool" pääses Supertoon'i võistlusvooru. Seega ka mind on oodatud juuli lõpus Horvaatiasse seda esitlema."

Plakati kujunduse märkmed:

Pilt ruudulisest vihikulehest, mida katavad hoogsad joonised inimfiguuridest ja hiid-taimedest erinevates konfiguratsioonides.

 

Ja magustoiduks katkend varasemast uudiskirjast koos uue koomiksi tegelase portreega: 

"Võtsin kätte ning värvisin 6. uudiskirja pildi ära, mis kujutab karupoissi, kui ta oleks täiskasvanu. Kasukat saab juba mantli moodi kanda, kuid karu on siiski inimesega võrreldes suur loom, seega veidi lohiseb mööda maad. Disaini poolest kannab ta lihtsat alusriietust, mida kanti töö tegemise ajal. Tegelikkuses peaksid riided olema veel hallikamad, kuid see sulanduks kasukaga liiga kokku. Tunnen, et tuli välja päris kenasti."

 

joonistus noormehest, kes seisab muretul ilmel paljajalu looduses. Noormees on pill ja sale, heledate sagris juustega, aga talle lisab kogukust õlgadele toetuv karukasukas.

Kui sul, hea lugeja, tekkis nüüd huvi samuti värsket kunsti otse postkasti tellida, siis kirjuta oma aadress kommentaaridesse. Kommentaarid jätan peitu, aga edastan uudishuvi otse Amandale! 

Luges ja põrgatas: Laura

Kommentaarid