Rujanaudi reisikirjad: kohvik universumi lõpus, Taevaskojas.

Juba esmaspäeval, kui nägin kohviku kuulutust, teadsin, et ei saa jätta kasutamata oma geograafilisi privileege ning pühendan laupäeva meeleliste naudingute kuurile. 

Seekord kaalusin täiesti tõsiselt, kas ehk kasutada veeteed, sest Sauna alt Saessaarde oleks kanuuga üsna libe liug! Mõned sõlmküsimused jäid siiski ripakile (kuidas ma vahepeal paadi pargin? Kes pärast minu eest ülesvoolu sõuab?), nii et lasin end kodustel lihtsalt möödaminnes küla vahele poetada. Õige koht näitas ennast juba kaugelt kätte: kesa peal kerkis elusuuruses Chappa'ai ja selle mulgust terendas ootuste horisont. 

keset päikselist eestimaa suve, vana talu esisel muruplatsil on püsti aetud inimesest kõrgem puust ketas, mille seest mahub lahedasti läbi astuma  - tähevärav. tähevärava kettal on ridamisi tulukestest sümboleid. tulukesed plingivad.

Kuna menüü tundus just paraja pikkusega ja hinnakiri mõistlik (nagu reklaamitud), leidsin, et ei hakka end valikute tegemisega katkestama, vaid proovin järgemööda kõike. 

hetk enne õuekohviku avamist. lahtise varjualuse all on kolme kraaniga õllelett, kraanide ees on plakat, millel kiri "kohvik universumi lõpus". kirja ilmestavad helkiv ketas-tähevärav ja mõned maalitud tulnukad.

hetk enne õuekohviku avamist. eemal askeldab läikivast metallist instrumentide juures kokk, siinsamas seisab tahvel kohviku menüüga. Menüüs on: pearoad: Klingon Worfi kirgiisi plov maa sees küpsetatud lambalihaga, 7 eurot, Rick Deckardi korea nuudlid aedvilja ja kukeseentega, 6 eurot; suupisted:  Karel Capeki "uppunud mees" - marineeritud vorstid, 2 eurot, Paul Atreidese fremeni leib kodumetsa seenesalatiga, 2 eurot, Doktor Who araabia pirukad, 2 eurot, Tardise lastepirukas, 1 euro; magustoidud: Tatooiine Tiramisu, 4 eurot, Jawa jäätis, 3 eurot; joogid: kali 1 euro, must kohv 2 eurot, õlu 4 eurot, cappuchino 3 eurot.

 

Kohvik alles avas end ja pearoad veel küpsesid, niisiis mekkisin paar raundi araabiapäraseid pirukaid ja tegin asja kokteilileti äärde. 

õuekohviku kokteililett. lauale on laotud erinevad pudelid, klaasid, uhmer, mõõdunõud, apelsinid, laimid, rabarverivarred. kokteilivalmistaja valab jääga täidetud klaasi siirupit juurde.

(Siinkohal tuleb ära öelda, et ma pole mingi toidutundja ja veel vähem arvaja ning sellepärast koosnevad mu toidumuljetused peaasjalikult nentimisest “sõin seda” ja katsetest objekt väheke ebamaiselt pildile püüda.) 

Pirukaid oli kahtemoodi, kinnised spinatitäidisega ja lahtised juustudega. 

lahtine juustupirukas väga väga lähedalt. põhiliselt täidab vaate sulanud juust ja peenestatud ürdid selle sees, natuke paistab servast krõbedat tainast.

kinnine pirukas, mis pihku mahub, väga väga lähedalt. Vaadet täidavad krõbeda taigna mäed ja orud.


Spinatipiruka puhul erutasid mu meeli peamiselt piiniaseemned, ülejäänud täidis kõnetas vähem (teate küll, osade juttude puhul - sa loed ja saad aru, et see on hästi tehtud ja autor teab, mis ta teeb, ja sa austad tema taotlusi, aga tead, et sinu lemmikute hulka tal asja ei ole). Juustupiruka puhul kõnetas kõik, kõlavalt ja harmooniliselt (ja kas ma tundsin õigesti, et muude ürtide hulka oli hiilinud pisut piparmünti?). Piruka kõrvale-vahele jõin promilliga limpsi, kus rabarber ja ingver sees. 

jääga kokteil väga väga lähedalt. klaasiserva taga hulbivad ingverijoogi sees jäämassiivid, õles taevasse kerkib triibuline joogikõrs.

Suupistete raund ei olnud sellega veel lõppenud, sest tuli ära proovida ka uppunud mees ja fremeni leib. 

pundunud sardell paprika ja sibulaviilude paistel. vaadet leevendab eemal heljuv männik ja selge taevas.

Uppunud mees ehk marineeritud sardell näeb täpselt nii jõle välja, nagu üks uppunud sardell peab välja nägema! Maitseb nii, nagu sobiks ideaalselt õlle kõrvale (tol hetkel mul veel õlut ei olnud, nii et pistsin niisama ja spekuleerisin ülejäänu mõttes juurde). Tegelikult ma ju sibulat ei söö [™], aga erikohviku puhul mõtlesin ta enda jaoks eksootiliseks ja pistsin ilma-nõela-pistmata nahka. (Sibul ja paprika olid ka samas marinaadis uppunud.) 

 

leivaviilule kuhjatud seenesalat väga väga lähedalt. hakitud seeni ja nende sideainet on rikkalikult, leib paistb kuhja alt vaevalt välja.

Leib oli tõhus, magushapu. Soe enam ei olnud, aga tundus hiljuti küpsetatud. Leiva peale käisid seened (koos muna ja muu mõnusaga), kus hulgas tuvastasin männiriisikat ja muud kohalikku metsavürtsi. Liivausse ega muidu-usse ei tuvastanud.

 

Soojendus oli tehtud ja esimene kokteil sai otsa. Passisin soodsat hetke, kui leti ääres väiksem saba oli, ning naasin võidukalt nuudliroa ja mojitoga. 

nuudliroog väga väga lähedalt. horisondi poole kulgeb  kimp sirgeid siledaid nuudleid, aga nende tee blokeerib tume tihke aedviljamassiiv, teiselt poolt suruvad peale rõikaviilakad. kõige peale on pudistatud seesamiseemneid.

 
segujook väga väga lähedalt. läbi uduse klaasi kumavad jääkuubikud, vastu pinda liibub piparmündileht.

See oli nüüd see koht, kus tekkis oht, et äkki saab kõht enne täis, kui kõik toidud läbi hammustatud saavad, niisiis, väike mõttepaus - kõrs suunurka, pilk kaugusse jne. Nagunii tabas sel tunnil kohvikut suurem külastajate laine, ei olnud vaja sinna lisaks trügima minna. Vahepeal käis Jekimov tere ütlemas (kirjanik ikka, mitte kohvikukorraldaja) ja mõttepausi mainimise peale küsis, et kas ma tõesti tulin nii välja, et raamatut kaasas pole? No miks mul siis raamatut ei ole, mul oli raamatuid kohe mitu kaasa võetud! (Sellest pärastpoole.) Lugesin tsipake, mida Org kirjutab ulmeteoste kronotoobist ja tõdesin, et kas on asi ilmas, toidus, kohas, pehmes tuuleõhus (mul on raskekujuline nõrkus pehme tuuleõhu suhtes!) või milles, aga meeleliste naudingute keskel õnnestus väga mõnusalt ära unustada, kus ma olen ja millal või miks ma olen. 

raamatuleht väga väga lähedalt. tume tekstikribu heledal paberil.

 

“Fändomi sünni” kaane lehvitamine tekitas ka jutuainet tundmatute lauakaaslastega. Pajatasin neile siis natuke ulmeühingust ja praeguseaja autoritest ja kirjastustest ja Reaktorist ikka ka. Rikastasin mõttepausi veel kohvi ja õllega ja leidsin siis, et ühe plovi söön ma nüüd ikka ära küll! 

riisi-liharoog väga väga lähedalt. vaadet täidavad riisiterad, hakitud roheline sibul, saialille õielehed, lambaliha fragmendid, vürtsid. kõik kokku moodustab kummalise mikromaastiku.

Plov oli selline pikem kulgemine, omamoodi nagu rännak rännakus ja kiirustada ju niisuguse asja juures ei saa. Pärast lasin veel natuke vürtsidel keele peal mängida ja mõtted liikusid nagu kogemata Kristi “Gurmee tee” jutu peale. (Selle lugemiseks peab jutuvõistluse kogumiku ära ootama. Septembris!) 

Kella ma küll ei vaadanud, aga päike hakkas jõudma sinna kohta, kus koduminek ennast meelde tuletab. Nõnda siis käivitasin eepilise lõpulahingu jäätise ja tiramisuga (väike kohv ka kõrvale). 

jäätisekuul väga väga lähedalt. meenutab amorfset võõreluvormi.

kihiti laotud mahustoit väga väga lähedalt. toorjuustuliustikku katkestavad küütlevad sukaadirahnud.


Heategevat aspekti ma esimese hooga isegi ei teadvustanud. Kui teadvustasin, siis see natuke hajutas süümekaid, et ma ise homme Tagalakohvikusse appi ei lähe. (Tagalakohvik on Lutsu majamuuseumi hoovis - minge vaatama!) 

õuekohviku varjualune, selle küljes silt, mis seletab, et kohviku tulu annetatakse Ukraina abistamiseks

 

Aga mis raamatutest enne juttu oli? Asi oli nõnda, et mul juhtus olema kaks eksemplari “Fändomit” ja mõningaid Lummuri asju varuga ja kuidagi sigines kinnisidee, et sinna kohvikusse minnes on tarvis paar raamatut neile kingiks võtta. Seletasin siis, et Tartu ulmekirjutamise töötoa Kiidjärve filiaali poolt (ja ka ulmeühing sai ära mainitud) - võeti tänudega vastu. 

Koduteele pöörates selgus tõde, mida ma hommikust peale olin kahtlustanud. Kohaliku Chappa'ai juures puudub see aadressi sisselöömise julk. (Ja nagu pahatihti juhtub, tuled vilguvad, tähemärgid käivad ringi, aga see viimane sakk ei lukusta end paika!) 

loo alguses kirjeldatud tähevärava-ketas lähemalt vaadates

Niisiis tuli universumi lõpust koju jõudmiseks ette võtta väike maaliline jalutuskäik. 

hetk eestimaa suvest. all rünkpilvedes taeva, üle lainja maastiku kulgeb silmapiiri poole krobeline asfalttee, servades märgistustriibud nagu õmblused


 

Kommentaarid