Õhtud eesti ulmega, juuni 2023: romaani “Tulevased jumalad” esitlus

 Reedel, 9. juunil toimus Tartu kirjanduse maja hoovis Mandi mänguromaani “Tulevased jumalad” esitlus. Ebamugavaid küsimusi esitasin mina. Kuna Ulmeühingu võttegrupp reisis samal ajal Sajusaartele, siis esitlusest ametlikku videot ei tehtud. Küll aga poetasin ma etteaste alguses lauale heli salvestama väikse vanamoodsa käsikaamera (sellesama, mida silmates suvalised tehnovellod miskipärast tunnevad tungi valjusti halvasti öelda, et muidu kukub taevas alla või läheb maailmakord sassi või midagi). Kaamera käis, kuni akut jätkus, ja tulemuseks on pool tundi põrandaalust salvestust.

“Lindile” jäi juttu romaani maailma, selle looduse ja tegelaste kohta, samuti said avalikuks seosed selle maailma ja Tsaari-maailma vahel. Ka jõudsin küsida tegelaste hoiakute ja raamatu irooniamaigulise pealkirja kohta ning pisut avada “tellija spetsifikatsioonide” küsimust. Lisaks purki püütud materjalile sai räägitud veel LitRPG kirjutamisest üldisemalt; lõpupoole hakkas publik julgemalt kaasa rääkima ja küsimusi esitama (kõige rohkem tunti huvi mägrapopulatsiooni ja tegelaste-kosmosestkukkunute paljunemisvõimaluste vastu).

Päris lõpus viskasin õhku veel tirriteeriva küsimuse sellst, kuidas niisugune töö seab kirjaniku(d) väga huvitavasse positsiooni. Nimelt võtavad ühel pool sõna kirjandusliku puhtuse eest seisjad, kelle jaoks “ulme” tähendab paberil raamatut või äärmisel juhul kinofilmi, kes mängudest ega mänguarendusest midagi ei tea ja sellepärast projekti mõnitavad, teisel pool aga on mängumaailma esindajad ja arendajad, kes mängudest ja mänguarendusest nii mõndagi teavad ja *sellepärast* projekti mõnitavad. Mida peab siis autor kõige selle keskel tegema? Ma ei mäleta, mis sõnastuses meil vastus täpselt kohapeal koorus, aga põhimõtteliselt: ikka oma rida ajama, kirjutama ja välja andma raamatuid, loomulikult honorari eest!

Selle esitluse rõhk oli päriselt-valmis tekstil ehk raamatul, taustaprojektist tuli juttu vähem. Sellest, kuidas me niisuguse ülesande juurde sattusime ja mis meie prioriteedid kirjutamisel on, sai pajatatud paar aastat tagasi. Huvilised leiavad teksti koos asjakohaste romaanikatkenditega 2021. aasta aprillikuu Reaktorist: https://www.ulmeajakiri.ee/?mortalis-vanade-lugude-juured-uue-mangumaailma-mullas-

"Õhtute" infot vt. ka ulmeühingu kodulehelt.

Toimunud ulmeõhtute salvestusi vaata Reaktori Youtube'i-kanalist

 

Kommentaarid