Ulmepatrull! Kirill Jakimets, «Отряд «Омега»»

Vastab: Ulmeguru Jüri Kallas.

1. Mis loed seal? 

Kirill Jakimets ja tema 1996. aastal ilmunud (esik)romaan «Отряд «Омега»» (loe: Otrjad «Omega»). 

2. Kes sul lubas? 

Ikka ise luban ja juba kolmandat korda. Pole küll tippraamat, aga hoogne ja leidlik ning hästi liigendatud. Viimatinimetatud põhjusel sobib kenasti unelektüüriks. 

3. Kas on ikka ulmet sees? 

Ulmet on härjalt: kosmos, militaarkraam, alternatiivajalugu ja paralleelmaailmad, mittehumanoidsed võõrtsivilisatsioonid jne. Juba romaani esimese osa pealkiri «Sokkude ja munkade sõda» rokib ja kutsub lugema. Romaan saab alguse kolkaplaneedil, kus moslemitest sokud (jah, soku välimusega ebahumanoidid) sõdivad seal kanda kinnitavate õigeusu munkadega. Planeedile teeb aga dessandi tundmatu kolmas jõud, kelle sõdurid näevad välja kui Vana-Rooma sõjamehed ning need sõdurid on tõelised tuimolendid... 

4. Mis sul enda kaitseks öelda on? 

Olukorras, kus paljud Vene autorid on end sõja toetamisega ära määrinud, on Jakimetsi lugemine enam kui koššer tegevus: a) tegu on hea romaaniga, kuigi vigu on, tervik logiseb, aga sõgedus korvab puudused, b) autor on surnud, seega ei saa ta nakatuda z-marutõppe, c) tüüp ise oli äge kontrakultuurne tegelane, kunagine hipi, keda teati kui filosoof-märgkosmisti Emmanuil Marlovitš Katsi ja kes laulis «lüürilisse kantrisse kalduvas müstilis-pornograafilises post-punkbändis» Tšerdak ofitsera (ek Ohvitseri Pööning). Kahjuks pean ma aga ikka ja jälle vaid seda romaani lugema, sest sari «Sõjad ja maailmad» ei saanudki järge... 

Raamatukaas: Kirill Jakimets, Otrjad «Omega». Punase taevataustal sõidavad kosmoselaevad, kaanepildi keskel on ringi sisse suletud vaade futuristlikust linnast kõrghoonete ja kirikutornidega, esiplaanil kükitab relvga meestegelane, soni peas.

Pahaaimamatu ulmelugeja, ole valvas! Rujanaudi ulmepatrull võib sind kinni nabida igal pool ja iga kell. Vastupanu on asjatu! Selle asemel tasub ennetavalt välja mõelda head vastused, mida neile ette sööta! (Veel parem on end vabatahtlikult üles anda, nagu Jüri siin. Selleks pane oma vastused kirja ja toimeta Rujanaudi tegijate kätte.) 

Kommentaarid